Reklama
 
Blog | Tomáš Augustýn

Učitelům zase přidávají?

Byl jsem takhle jednou odpoledne v restauraci a zaslechl od vedlejšího stolu: „Oni zase těm učitelům přidávají.“ Protože tuhle větu slýchám často, tak jsem se rozhodl uvést věc na pravou míru. Jistě, učitelům se také někdy zvyšují platy, jen zdaleka ne tak často, jak často se o tom mluví. Ono totiž ta současná věc s platy učitelů je úplně naopak. Poslanecká sněmovna vloni přijala usnesení, že od září 2018 zvýší mzdy učitelům. Hlasovala pro to téměř celá koalice, včetně premiéra. No a jak se září blížilo, bylo zřejmé, že se platy zvyšovat nebudou, a proto se o nich zase začalo mluvit v televizi a psát v novinách. A to se před volbami strany předháněly, kdo by učitelům přidal víc a i po volbách jsme od vládních činitelů slyšeli řeči o 50 % během čtyř let.

Podíváme-li se několik let zpět, proběhlo výrazné zvýšení mezd především začínajících pedagogů v roce 2011. V té době byl strážcem státní kasy a ministrem financí Miroslav Kalousek z TOP 09  a učitelé byli jedni z mála skupin, kterým se během ekonomické krize přidávalo. Další zvýšení proběhlo v roce 2014 a šlo zhruba o 3 %, v roce 2016 o 7 % a v roce 2017, těsně před parlamentními volbami, kdy bylo přidáno státním zaměstnancům 10 %, narostly tabulkové mzdy učitelů o necelých 15 % . Od posledních voleb zatím nic.

V roce 2011 byla hrubá mzda začínajícího učitele 20.300,- Kč a učitele před důchodem 24.400,- Kč. Dnes má začínající 26.020,- Kč a učitel před důchodem 33.930,- Kč.

Mohlo by se zdát, že se učitelům stále přidává, od roku 2011 vzrostly jejich mzdy o 28 %. Vypadá to skvěle, ale porovnáme-li to s růstem průměrné mzdy, rozdíl je minimální. Průměrná mzda totiž za tu dobu vzrostla o necelých 24 %. A pokud bychom chtěli porovnávat s minimální mzdou, tak ta vzrostla o 52 %. Takže zvyšování platů učitelům je více méně jen udržování platů na stále stejné úrovni pod průměrnou mzdou, žádným navyšováním oproti jiným.

Tento článek je pouhou ambicí k rozptýlení mýtu, že se učitelům pořád přidává, myšleno víc než jiným. Zda jsou platy nízké nebo vysoké, to nechť posoudí čtenář sám. Že však učitelské povolání není pro mladé lidí atraktivní a vypadá to na velký problém, ukazuje už letošní rok. Sehnat učitele byl dříve problém jen u určitých oborů, typicky matematika, fyzika, chemie. Dnes je problém sehnat učitele kterékoliv potřebné aprobace. Mnozí odcházejí do důchodů a mladých přichází málo…

Poznámka: Velmi špatně se mi dohledávala některá čísla z minulosti, pokud je některý údaj nepřesný, napište mi prosím (https://www.facebook.com/tomas.augustyn, [email protected])  a rád jej opravím.

Reklama