Reklama
 
Blog | Tomáš Augustýn

Plané sliby učitelům

Včera proběhlo médii, že byla zvýšena tabulková mzda zaměstnancům v sociálních službách o 23 %, v kultuře o 9,4 % a také nepedagogickým pracovníkům škol o 9,4 %. Tito zaměstnanci si své zvýšené platy jistě zaslouží, stejně tak jako hasiči nebo lékaři, kterým se zvyšovaly platy poměrně nedávno.

Nejvíce se však všude mluví o přidávání učitelům. V médiích se skloňují částky jako 15 % každý rok, 130 % průměrné mzdy a veřejnost žije v domnění, že učitelům platy pořád rostou a dostávají stále přidáno. Ze slibovaných 15 % vloni však bylo procent 6, rok před tím tři a pro letošek se nechal ministr financí za ANO slyšet, že už se nikomu přidávat nebude.

Jak na tom tedy ti učitelé po všem tom přidávání jsou? Podle článku iDnes, jsou z vybraných 26 profesí učitelé na 20. místě se 3,8 %.  Takže to opravdu myslí tahle Vláda s učiteli, vzděláváním a budoucnosti našich dětí i naší země vážně? Nebo je to jen skvěle zvládnuté PR sympatické právničky v čele Ministerstva školství?

platy

(Tabulka převzata z: http://ekonomika.idnes.cz/rust-mezd-prehled-vojaci-prodavacky-popelari-faz-/ekonomika.aspx?c=A170531_193236_ekonomika_fka)

TOP09 má na rozdíl od ostatních stran vzdělávání jako prioritu číslo jedna a jasně říká, že jednou z nezbytných podmínek ke zlepšení stavu je důstojné finanční ohodnocení učitelů. Také jako jediná strana dokáže jasně říci, kde na to vezme peníze – snížením počtu úředníků, zjednodušením státní správy a zrušením zbytečných úřadů.

Reklama