Reklama
 
Blog | Tomáš Augustýn

Nový kariérní řád přinese školám více byrokracie

Více byrokracie do českých škol přinese nový kariérní řád, který připravuje ministryně školství za ČSSD. původně dobrou myšlenku, která měla motivovat mladé lidi k učitelství nebo bojovat proti vyhoření učitelů, se nepovedlo naplnit, říká ředitel Základní a Mateřské školy v Novém Veselí Tomáš Augustýn (TOP 09).

První atestace do 3. stupně stát plánuje až od roku 2022. Všichni zájemci tedy budou muset pět let počkat a platit jej budou až následující vlády. „Absolventi, kteří nyní do škol nastoupí, získají po dvou letech získají příspěvek dva tisíce, ostatní nic. To je poněkud paradoxní situace. Výrazně naroste administrativa, ale přínos nebude žádný,“ říká Tomáš Augustýn, člen krajského výboru TOP 09 Vysočina.

Nový kariérní řád měl původně velké ambice, postupem času se ale ukazuje, že nepřinese slíbená řešení. Měl motivovat mladé nastoupit k učitelské profesi. „Nemyslím, že by někoho motivovalo, když bude dva roky bedlivě sledován a hodnocen uvádějícím učitelem a pak dostane dvoutisícový příplatek. Pokud by platy pedagogů byly důstojné a odpovídaly náročnosti profese, nikdo nebude takovou částku řešit,“ říká Tomáš Augustýn.

Novým adeptům učitelské profese má nový kariérní řád přinést také perspektivu profesního růstu. Po 15 odučených letech by učitel měl předstoupit s dostatečně silnou složkou osvědčení o absolvování školení před komisi a teprve pak může získat vyšší plat, třeba o pět tisíc měsíčně. „Původně to sice mělo být sedm tisíc. Ale rozhodnutí by se nemělo nenechávat na komisi. Ať ředitelé škol ohodnotí dobré učitele osobním ohodnocením a odměnami,“ uvedl Tomáš Augustýn.

Kariérní řád měl také fungovat jako prevence vyhoření. „Tomu už bohužel nikdo z učitelů nevěří. Pedagogové jsou unavení vyplňováním nesmyslných lejster a neustálým informování rodičů o všem možném a obhajováním svojí práce s nimi,“ dodal Augustýn zkušenost z vlastní školy. O kariérním řádu se jedná mnoho let a několikrát se měnil.  Největší změnou je zrušení 4. stupně, ve kterém měli zkušení pedagogové učit na zkrácený úvazek a svoje znalosti předávat dalším kolegům. „Nejpřínosnější stupeň byl zrušen a školení nadále povedou lidé odtržení od praxe, nebo pár učících nadšenců, kteří si na něj budou brát dovolenou,“ míní Tomáš Augustýn.

Reklama